Home Nieuws Informeren boven verwijderen: Jong N-VA zorgt voor duiding bij Leopold II-standbeelden
08
jun
2020

Informeren boven verwijderen: Jong N-VA zorgt voor duiding bij Leopold II-standbeelden

Leopold2

De jongeren van N-VA trokken dit weekend naar Brussel, Bergen en Namen om er duidingsborden aan te brengen bij de Leopold II-standbeelden aldaar. Dit zowel in het Nederlands als in het Frans. Hiermee willen ze de gruweldaden van de koning, in Congo en daarbuiten, aankaarten.

“Met dit initiatief willen we de nodige en correcte duiding brengen bij de standbeelden van Leopold II. Zo willen we afstappen van het idee dat deze beelden een plaats van verering zijn”, aldus initiatiefnemer Gernot Dornez, “Via duiding moeten deze beelden dienen als een constante herinnering wat racisme kan teweegbrengen in onze maatschappij.”

“Maar ook op vlak van onderwijs zijn er nog punten van verbetering. Dit zien we dan ook niet als een ‘of’ maar een ‘en’ verhaal. Zo zouden we naast duidingsborden dit ook willen linken aan meer lessen in het middelbaar over de koninklijke wanpraktijken” vult mede-initiatiefnemer Laurens Neyens aan.

“Wij brachten duidingsbordjes aan, maar dit kan ook op andere laagdrempelige manieren. Door bijvoorbeeld QR-code stickers aan te brengen op de standbeelden die de lezers leiden naar een website waarop getuigenissen van de gekoloniseerde bevolking en kolonisatoren te vinden zijn,” aldus nationaal bestuurslid Glen De Waele. “Het is namelijk noodzakelijk om deze donkere pagina’s van onze geschiedenis te blijven duiden. Hoe pijnlijk die ook zijn. Een reflex die in Vlaanderen gelukkig enkele jaren geleden al gemaakt is, nu koning minnend Brussel en Wallonië nog. Met deze actie reiken we hen alvast een voorbeeld hoe het wel kan.”